Vraag je vrijblijvende offerte
Stuur de inspiratiebrochure op
Stuur de isolatiewijzer op
Stuur de premiewijzer op
Offerte aanvragen
Premie­wijzer
Isolatie­wijzer
Inspiratie­brochure

Tips om je sierpleistergevel schoon te maken of op te knappen

De lente is begonnen, tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Binnen poets je alles met een sopje maar ook buiten kun je aan de slag: je terras, tuinmeubelen en zelfs je sierpleistergevel kunnen nu een opfrisbeurt gebruiken. Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Ontdek hoe je je sierpleistergevel kunt omtoveren met enkele schoonmaaktips en intelligente gevelverven.

Een vervuilde gevel

Sierpleistergevels hebben van tijd tot tijd een onderhoud nodig. Allerlei veranderende weersomstandigheden maar ook uitlaatgassen kunnen de uitstraling van de muren van je woning aantasten. Gevelvervuiling kan verschillende oorzaken hebben zoals atmosferische vervuiling of de groei van biologische organismen zoals algen en mossen. Dit kun je gelukkig aanpakken met een goed onderhoud.

Stappenplan om je gevel in crepi schoon te maken

 1. Voorbereidend werk
  Vooraleer je aan de slag gaat met het schoonmaken van je sierpleistergevels, doe je best enkele voorbereidingswerken. Zo controleer je best de afdichting rond je ramen en buitendeuren. De kitvoegen kunnen na verloop van tijd verslijten waardoor ze waterlekkage kunnen veroorzaken. Let hiermee op, want dit kan ervoor zorgen dat water in je gevels infiltreert en je gevelisolatiesysteem beschadigd wordt. Vervang daarom eerst de oude, versleten kitvoegen door nieuwe vooraleer je start met het reinigen van je gevel.
   
 2. Verwijderen van licht vuil
  Lichte vervuiling kun je verwijderen met een borstel, lauw water (max. 40 graden Celsius) en een mild schoonmaakmiddel. Een agressief schoonmaakmiddel met oplosmiddel kan immers het onderliggende gevelsysteem beschadigen. Begin niet als een gek te schrobben, maar verwijder het vuil zachtjes met een borstel. Vraag aan de gevelexpert in je buurt welk onderhoudsproduct het meest geschikt is.

  Speciale allesreiniger voor gevels
  Met de speciale biologisch afbreekbare universele allesreiniger Sto-Multicleaner kun je je gevels gemakkelijk schoonmaken. Check wel eerst of de gevel voor het reinigen voldoende droog is. Breng daarna het product met behulp van een watersproeier aan op de sierpleister tot het verzadigd is, en laat het zo’n 5 minuten inwerken. In geval van ernstige vervuiling kun je het oppervlak zacht afborstelen. Spoel na met voldoende helder water. Vraag naar de allesreiniger bij de gevelexpert in je buurt.
   
 3. Schoonmaken van grote oppervlakten met een hogedrukreiniger
  Moet je grote oppervlaktes schoonmaken, dan kan je dit doen met een hogedrukreiniger met matige druk (maximum 30 Bar) op een afstand van ongeveer 40 cm en onder een hoek van ongeveer 40 graden. Test wel eerst om een klein, onopvallend deel op je gevel. Is dit oké? Dan kun je starten. Begin wel best onderaan bij het schoonmaken van je gevel. Zo voorkom je vuile aflopers. Ben je eenmaal bovenaan geraakt, spoel dan verder van boven naar beneden. Zie je nog restanten vuil? Neem dan contact op met je gevelexpert voor advies op maat.

Kleur en bescherm je gevel

Nu je sierpleistergevels er weer als nieuw uitzien, wil je dit resultaat natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Met speciaal ontwikkelde gevelverven kun je je gevel opfrissen of een nieuwe look geven. Wist je dat deze intelligente gevelverven, in tegenstelling tot de conventionele verven, extra bescherming bieden, zorgen voor een lange levensduur, kleurstabiliteit en duurzaamheid? Bovendien bestaan de verven in zo’n 800 verschillende kleuren.

Speciale gevelverven

Er bestaan verschillende soorten intelligente gevelverf om gevels te overschilderen. Wat dacht je van een warmte reflecterende verf, speciaal voor donkere gevels om scheurvorming te voorkomen? Of een verf met een zelfreinigende werking, waardoor vuil niet kan hechten en het met de regen van de gevel spoelt? Of een verf die ervoor zorgt dat je gevel snel droogt na regen, nevel of dauw waardoor moeilijk groenaanslag gevormd kan worden. Of een milieuvriendelijke gevelverf, speciaal voor minerale ondergronden? Vraag raad aan de gevelexpert in je buurt voor de juiste verf voor jouw gevel.

Wil je graag je gevel in crepi (laten) opfrissen? Neem contact op met de gevelexpert in je buurt voor advies of vraag je brochure met onderhoudstips aan.